Owoce borówki amerykańskiej są rozpowszechnione na całym świecie. Mogą być jedzone na surowo lub suszone i przechowywane na zimę ze względu na zastosowanie przy leczeniu przewodu pokarmowego. Borówka wysoka zapobiega nowotworom i dolegliwościom sercowym. Owoce borówki nie tylko są bardzo smaczne, ale cechuje je również duża wartość dietetyczna. Owoce borówki wysokiej są bogate w magnez (Mg), wapń (Ca), potas (K) i fosfor (P). Zawierają sporo witaminy A, żelaza (Fe) i sodu (Na), antyoksydantów oraz obniżają cholesterol. Ponadto poprawiają wzrok oraz są bogate w błonnik.
Owoce borówki amerykańskiej, nawet w pełni wybarwione, przybierają jeszcze na ciężarze i z tego względu nie jest uzasadniony pośpiech w ich zbiorze. Badania wykazały, że w owocach zielonych jest ok. 7% cukrów. W okresie zmiany barwy na niebieską jest ich aż do 10% i nawet do 15% w owocach w pełni wybarwionych i pozostających na krzewach od 5 do 7 dni po osiągnięciu niebieskiego zabarwienia. W tym czasie może nastąpić przyrost plonu nawet do 25%. Pierwszy zbiór owoców jest mały i zależnie od odmiany nie przekracza 10% ogólnego plonu. Następny zbiór, przeprowadzony w 5-7 dni później, może dochodzić do 50% ogólnego plonu, a kolejne – są już dużo mniejsze. W przeciętnych warunkach przyrodniczych zbiór owoców jednej odmiany może trwać 3-5 tygodni. W środkowej części kraju pierwsze owoce zbierają się w pierwszej połowie lipca, a ostatnie przed jesiennymi przymrozkami. Owoce przeznaczone do natychmiastowego zagospodarowania zbiera się na kilka dni (5-7) po osiągnięciu pełnego zabarwienia. W tym czasie nabierają one pełnej wartości konsumpcyjnej i są na tyle trwałe, że mogą być przechowywane w sklepach kilka dni bez pogarszania się jakości. Owoce przeznaczone do dłuższego transportu, a szczególnie na eksport, powinny być zbierane w okresie pełnego zabarwienia, lecz 3-4 dni przed uzyskaniem dojrzałości. Niebezpieczne może się okazać pozostawianie owoców zbyt długo na roślinach, ponieważ nie będą one przybierać na wadze ani poprawiać smaku, lecz przeciwnie – tracić swoją wartość przez zmniejszenie jędrności i zawartości cukrów. Skórka staje się delikatna, łatwo pęka, a to stwarza sprzyjające warunki do rozwoju chorób, z których najgroźniejsza jest szara pleśń.
Owoce powinny być zbierane w fazie dojrzałości przechowalniczej, to jest o 3-4 dni wcześniej od dojrzałości konsumpcyjnej, bez mechanicznych uszkodzeń, bez objawów występowania chorób. Zbiór trzeba przeprowadzać w czasie bezdeszczowej pogody. Tylko takie owoce są przydatne do dłuższego przechowywania.