Maliny powtarzające owocowanie to szczególna grupa odmian, które owocują na pędach jednorocznych. Dowiedz się jak je przycinać aby osiągnąć optymalne zbiory.
Do malin powtarzających owocowanie możemy zaliczyć następujące odmiany: ‘Polana’, ‘Polka’, Heritage’, czy żółto owocowa ‘Poranna Rosa’. Owocowanie rozpoczynają, co prawda, nieco później niż odmiany tradycyjne, ale za to zbiory trwają do późnej jesieni często aż do pierwszych mrozów. Z tego względu cięcie malin powtarzających owocowanie przeprowadzamy dopiero po zakończeniu owocowania i wzrostu krzewu. Dobrym czasem na wykonanie zasadniczego cięcia jest zima i przedwiośnie. Najprostsza wersja cięcia polega na wycięciu wszystkich pędów nisko nad ziemią.
Od kwietnia zaczną wyrastać młode pędy, które pod koniec lata i jesienią wydadzą owoce. Druga, nieco trudniejsza metoda przycinania malin powtarzających owocowanie, polega na wycięciu nisko nad ziemią tylko części pędów. Pozostałą część pędów przycinamy o połowę. Na pozostawionej dolnej części pędów już latem zawiążą się owoce. Owocowanie na tych pędach będzie więc o kilka tygodni wcześniejsze niż na pędach wyrosłych od wiosny, na których z kolei owocowanie rozpocznie się w sierpniu i zakończy w październiku.