Przeglądaj

Media społecznościowe

CIĘCIE MALIN POWTARZAJĄCYCH OWOCOWANIE

Maliny powtarzające owocowanie to szczególna grupa odmian, które owocują na pędach jednorocznych. Dowiedz się jak je przycinać aby osiągnąć optymalne zbiory.

Do malin powtarzających owocowanie możemy zaliczyć następujące odmiany: ‘Polana’, ‘Polka’, Heritage’, czy żółto owocowa ‘Poranna Rosa’. Owocowanie rozpoczynają, co prawda, nieco później niż odmiany tradycyjne, ale za to zbiory trwają do późnej jesieni często aż do pierwszych mrozów. Z tego względu cięcie malin powtarzających owocowanie przeprowadzamy dopiero po zakończeniu owocowania i wzrostu krzewu. Dobrym czasem na wykonanie zasadniczego cięcia jest zima i przedwiośnie. Najprostsza wersja cięcia polega na wycięciu wszystkich pędów nisko nad ziemią.

Od kwietnia zaczną wyrastać młode pędy, które pod koniec lata i jesienią wydadzą owoce. Druga, nieco trudniejsza metoda przycinania malin powtarzających owocowanie, polega na wycięciu  nisko nad ziemią tylko części pędów. Pozostałą część pędów przycinamy o połowę. Na pozostawionej dolnej części pędów już latem zawiążą się owoce. Owocowanie na tych pędach będzie więc o kilka tygodni wcześniejsze niż na pędach wyrosłych od wiosny, na których z kolei owocowanie rozpocznie się w sierpniu i zakończy w październiku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *