Przeglądaj

Media społecznościowe

Jagoda kamczacka - superowoc, właściwości

Jagoda kamczacka – superowoc o niesamowitych właściwościach

Jagoda kamczacka jest owocem bogatym w składniki odżywcze, który od wieków ceniony jest za swoje lecznicze właściwości. Używana w medycynie ludowej jako środek wzmacniający naczynia krwionośne w chorobach sercowo-naczyniowych oraz problemach z żołądkiem, wątrobą i pęcherzykiem żółciowym, jagoda kamczacka jest również zalecana do spożycia przy awitaminozie, gdy osłabiony zimą organizm potrzebuje kwasu askorbinowego.

Sok z jagód kamczackich leczy grzybice i wrzody, a klarowny wywar z kwiatów i liści jest stosowany przy schorzeniach oczu, gardła i chorobach skóry. W medycynie tybetańskiej wywar z kory stosowany był jako środek przeciwbólowy, na reumatyzm, artretyzm i ostre bóle żołądka.

Zastosowanie jagód kamczackich

Jagody kamczackie są doskonałe do spożycia na surowo oraz do wszelkiego rodzaju przetwórstwa: do ciast, lodów, jogurtów, kompotów, smoothie, soków, ginu i wina. Ze względu na wysoką zawartość pektyn, owoce te są również używane do zagęszczania, doskonale nadają się do tworzenia duszonek i dżemów. Ze względu na ich wysoką zawartość antyoksydantów, więcej witaminy C niż pomarańcze i niemal tyle samo potasu co banany, jagody kamczackie nazywane są „superowocami”.

Korzyści zdrowotne jagód kamczackich

Jagody kamczackie Haskap są pełne witamin, w tym karotenów (prowitamina A), tiaminy (B1), ryboflawiny (B2), kwasu foliowego (B9), pirydoksyny (B6), rutyny (P), a także pektyny i taniny. Zawierają naturalne makroelementy (magnez, bor, sód, potas, wapń, fosfor) oraz mikroelementy (mangan, miedź, bar, krzem, jod), które są korzystne dla organizmu człowieka.

W porównaniu z innymi popularnymi owocami, jagoda kamczacka wyróżnia się znacznymi właściwościami odżywczymi, co sprawia, że jest wyjątkowym superowocem. Zawartość witaminy C w jagodach jest porównywalna z cytrynami, a liście mogą zawierać nawet do 200 mg%.

Tabela porównawcza właściwości jagody kamczackiej w porównaniu z innymi owocami

Jagody zawierają 50% więcej polifenoli (w tym 5 razy więcej antocyjanów) i ponad dwukrotnie więcej aktywnych antyoksydantów w porównaniu z borówkami. Zgodnie z badaniami, poziom antyoksydantów jest wyższy niż w jakichkolwiek innych testowanych owocach.

Wartości odżywcze jagody kamczackiej (porcja 100g):

  • Wysoka zawartość fenoli ogółem i antocyjanów (najwyższa spośród wszystkich owoców jagodowych)
  • Bardzo wysoka zawartość witaminy C: 76% dziennej wartości (zdrowie komórek: skóra, naczynia krwionośne, kości, chrząstki; gojenie ran)
  • Niska kaloryczność: 2,6% dziennej wartości (53kcal/100g)
  • Ładunek glikemiczny: TBA (mniej niż 10 = niski wpływ na poziom cukru we krwi)
  • Cukry: 6-8% to cukry węglowodanowe
Wartości odżywcze jagody kamczackiej w 100g

10 korzyści dla zdrowia z jedzenia jagody kamczackiej

  1. Łagodzi stany zapalne
  2. Pozytywnie wpływa na utrzymanie dobrego wzroku
  3. Może wspomóc leczenie raka
  4. Korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy
  5. Jest niskokaloryczna, ale bogata w składniki odżywcze
  6. Bogata w przeciwutleniacze
  7. Pomaga obniżać ciśnienie krwi
  8. Wspiera działanie mózgu
  9. Działanie przeciwcukrzycowe
  10. Zalecana przy leczeniu infekcji dróg moczowych

1. Łagodzi stany zapalne

Stan zapalny jest podstawową przyczyną chorób przewlekłych. Jagody kamczackie są znane ze swojej ochrony przed chorobami przewlekłymi. Są bogate w polifenole, które mają zdolność działania jako doskonały środek zapobiegający zapaleniu. Zawierają również antocyjaninę, która ma właściwości przeciwzapalne i może pomóc zapobiegać lub zwalczać zapalenie dziąseł i reumatoidalne zapalenie stawów.

2. Pozytywnie wpływa na utrzymanie dobrego wzroku

Owoce jagody kamczackiej są bogate w antocyjaniny , które pomagają utrzymać oczy w dobrej kondycji. Antocyjanina pomaga to zwiększyć krążenie w naczyniach włosowatych siatkówki, poprawiając widzenie nocne. Pomaga także w zwalczaniu zwyrodnienia plamki żółtej i zapobiega retinopatii u pacjentów z cukrzycą.

3. Może wspomóc leczenie raka

Uszkodzenie DNA przez procesy oksydacyjne ma miejsce tysiące razy dziennie w każdej pojedynczej komórce ciała. Jest to część przyczyny starzenia się i odgrywa ważną rolę w rozwoju komórek nowotworowych. Przeprowadzone badanie udowodniło, że osoby, które codziennie spożywały jagody kamczackie, zmniejszyły zawartość wolnych rodników w organiźmie o 25 procent.

4. Korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy

Owoce jagody kamczackiej pomagają utrzymać zdrowie twoich żył poprzez neutralizowanie enzymów niszczących tkankę łączną, poprzez naprawę uszkodzonych białek w ścianach naczyń krwionośnych. Pomaga to w promowaniu zdrowego krążenia krwi przez twoje serce.

Oksydacja LDL jest kluczowym etapem w procesie choroby serca. Antyoksydanty w jagodach kamczackich są silnie związane ze zmniejszeniem poziomów utlenionego LDL. Spożywanie 75 gramów jagód kamczackich znacznie zmniejszyło utlenianie lipoprotein LDL.

5. Jest niskokaloryczna, ale bogata w składniki odżywcze

Jagody kamczackie należą do najbardziej odżywczych jagód. Pojedyncza porcja zawiera 4 gramy błonnika, 24% witaminy C, 25% manganu i 36% witaminy K. Jagody kamczackie zawierają około 84% wody, a cała filiżanka jagód zawiera tylko 85 kalorii przy 15 gramach węglowodanów, co czyni je doskonałym źródłem kilku ważnych składników odżywczych.

6. Bogata w przeciwutleniacze

Antyoksydanty chronią nasze ciała przed uszkodzeniem przez wolne rodniki i niestabilne cząsteczki, które mogą powodować uszkodzenia komórkowe, szybkie starzenie się i choroby zagrażające życiu, takie jak rak. Uważa się, że jagody kamczacie są jednymi z największych nośników antyoksydantów.

7. Pomaga obniżać ciśnienie krwi

Wysokie ciśnienie krwi jest jedną z głównych przyczyn wielu chorób. I jak się okazuje, jagody kamczackie wydają się mieć znaczące korzyści dla osób z wysokim ciśnieniem krwi. Jedno z badań przeprowadzonych na osobach otyłych odnotowało 6-7 procentowe obniżenie ciśnienia krwi po spożyciu 50 gramów jagód kamczackich przez osiem tygodni.

8. Wspiera działanie mózgu

Stres oksydacyjny skutkuje starzeniem się mózgu i może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie mózgu. Antyoksydanty obecne w jagodach kamczackich mają tendencję do stymulowania obszarów mózgu, które są ważne dla inteligencji. Te antyoksydanty bezpośrednio oddziałują na starzejące się neurony, co prowadzi do poprawy funkcjonowania komórek.

9. Działanie przeciwcukrzycowe

Kilka badań wykazało, że jagody kamczackie mają działanie przeciwcukrzycowe. Związki bioaktywne neutralizują wszelkie negatywne skutki cukru, co prowadzi do utrzymania poziomu cukru we krwi. Antocyjaniny obecne w jagodach kamczackich mają korzystny wpływ na wrażliwość na insulinę i glukozę. Spożycie koktajlu z jagód kamczackich może spowodować znaczące poprawy w wrażliwości na insulinę i obniżenie poziomu cukru we krwi.

10. Zalecana przy leczeniu infekcji dróg moczowych

Podobnie jak borówki, jagody kamczackie zawierają substancje, które mogą pomóc zapobiegać przyleganiu bakterii do ścian pęcherza moczowego. Infekcje te są bardzo powszechnym problemem u kobiet i jagody kamczackie mogą być przydatne w zapobieganiu tego typu infekcjom.

Autor artykułu: Bartosz Spychalski – właściciel szkółki Akademia Roślin

Źródła:

  • https://www.haskapberry.si/
  • https://www.sweetprairiehaskap.com/
  • Haskap: An Introduction to the Fruit, It’s Health Benefits, and Marketing Possibiliteis. By Kirsten Larson 2009
  • Healthline, 12 Healthy Foods High in Antioxidants. https://www.healthline.com/nutrition/foods-high-in-antioxidants

Gdzie kupić sadzonki jagody kamczackiej?

W naszej szkółce Akademia Roślin dostępny jest szeroki wybór odmian jagody kamczackiej, które zostały starannie wyselekcjonowane, aby zapewnić obfite plony i najlepsze właściwości odżywcze owoców.

Kupując sadzonki jagody kamczackiej w Akademii Roślin, masz pewność, że otrzymujesz rośliny od ekspertów z pasją, którzy dbają o to, aby każda sadzonka była zdrowa i gotowa do sadzenia. Dodatkowo, oferujemy fachowe doradztwo dotyczące uprawy, pielęgnacji oraz ochrony roślin przed chorobami i szkodnikami.

One comment

  1. Jagodę kamczacką uwielbiam za jej niezwykły smak. Szczególnie upodobalem sobie słodko-kwaśnego Wojtka. Z serkiem wiejskim mniam mniam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *