Przeglądaj

Media społecznościowe

JAGODY GOJI – WŁAŚCIWOŚCI, ODMIANY I PIELĘGNACJA

Jagody goji – ogólna charakterystyka:

Kolcowój chiński (Lycium chinense) i kolcowój pospolity (Lycium barbarum) znane powszechnie jako „jagody goji” to rozłożyste krzewy o łukowato przewieszających się pędach. Kolcowój chiński osiąga zwykle ok 2-2,5 m wysokości, a kolcowój pospolity nawet 3 m. Jagody goji są bardzo mrozoodporne, wytrzymują temperatury do min -26 stopni, dlatego obsypać podstawę krzewu kopczykiem ziemi i ściółki. Kolcowój nadaje się do tworzenia niskich żywopłotów ochronnych.

Wymagania glebowe i stanowisko słoneczne:

Kolcowój jest rośliną mało wymagającą co do stanowiska, odporną na suszę, zasolenie gleby i zanieczyszczenie powietrza. Najlepiej uprawiać go na glebach żyznych, przepuszczalnych o odczynie lekko kwaśnym. Toleruje miejsca zacienione. Przez pierwsze 2 lata powinny być okrywane na zimę.

Kwitnienie:

Ozdobą kolcowojów są piękne różowofioletowe kwiaty, które kwitną od czerwca do jesieni.

Owoce goji:

Owocami kolcowoju są piękne czerwone jagody, które dojrzewają w październiku.

Owoce goji są często określane mianem „czerwonych diamentów wschodu” i są znane przede wszystkim z uwagi na niezwykłe właściwości:

  • regulują ciśnienie krwi
  • poprawiają odporność
  • mają działanie antynowotworowe

Owoce goji można spożywać w stanie suszonym lub też przetwarzać na dżemy i soki.

Sadzenie:

Jagody goji rosną silnie i mocno się rozkrzewiają. Posadzone zbyt blisko siebie (w odległości mniejszej niż 1 m) bardzo szybko zajmą powierzchnię przeznaczoną na działce.

Jak i kiedy ciąć jagody goji?

Jagody goji mogą intensywnie się rozrastać długimi pędami i zajmować dużo miejsca. Niecięte krzewy kolcowoju są silnie zagęszczone i mają liczne przewieszające się pędy. Taki niekontrolowany wzrost powoduje słabsze plonowanie, spowodowane starzeniem się pędów i gorszym dostępem do światła. Starsze, nie cięte pędy mają też więcej cierni. Dlatego wskazane jest dość silne cięcie jagody goji wczesną wiosną. Zapewni ono wymianę pędów, ograniczenie rozmiarów rośliny i lepszy dostęp do światła. Intensywność cięcia zależy od formy krzewu. 

Cięcie prześwietlające polega na skróceniu rośliny od góry i skróceniu długich pędów bocznych. Warto również wyciąć nadmiar silnie rosnących, pionowych, nierozgałęzionych pędów.

Warto wiedzieć: 

Co raz częściej zaleca się kształtować kolcowój chiński w formie drzewka. Polega to na wybraniu silnego pędu, który będzie pełnił rolę pnia. Na nim, na wysokości 1-1,5 m formujemy koronę z  licznymi przewieszającymi się pędami. Gdy pędy przekroczą długość 50 cm, skracamy je wiosną. Zapewni to lepsze owocowanie, optymalny dostęp do światła oraz łatwy zbiór i pielęgnację rośliny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *