Koszyk

Przeglądaj

Media społecznościowe

JAK SPRAWDZIĆ RODZAJ I ODCZYN GLEBY?

Dla wszystkich miłośników ogrodów i roślin na pewno ważną kwestią jest rodzaj i odczyn gleby. Rośliny mają zróżnicowane wymagania glebowe i choćby z tego powodu warto wiedzieć, czy musimy naszą ziemię zasilać nawozami, kompostem czy może odkwasić.

Powinniśmy mieć świadomość, że poszczególne gatunki roślin mają różne wymagania. Jedne gustują w glebach piaszczystych, inne w gliniastych. Jedne do życia potrzebują gleby kwaśnej, a inne zasadowej. Zmiana tych właściwości może spowodować albo bardzo słabe plony albo nawet obumarcie systemu korzeniowego, a co za tym idzie – całej rośliny. Na szczęście możemy w porę temu zapobiec.

Odczyn gleby

Zacznijmy więc od odczynu gleby. Możliwe są trzy stany: zasadowy, obojętny i kwaśny. Podajemy je w skali pH. Przykładowe zakresy wartości to:

  • gleba kwaśna: pH poniżej 6,6
  • gleba o odczynie obojętnym: pH 6,6 – 7,2
  • gleba zasadowa: pH powyżej 7,2

Do ustalania kwasowości gleby potrzebny będzie przyrząd zwany kwasomierzem lub pH-metrem bądź też specjalne odczynniki z papierkami wskaźnikowymi.Po pomiarach (w zależności od potrzeb) możemy przeprowadzić odkwaszanie lub zakwaszanie gleby. To pierwsze wykonujemy za pomocą nawozów zawierających wapń, Do zakwaszenia zaś możemy użyć saletry amonowej, mocznika, kory i trocin drzew Iglastych oraz torfu.

Rozpoznawanie rodzaju gleby

Aby ustalić rodzaj gleby najlepiej wziąć ją do ręki.

Możemy wyróżnić następujące rodzaje gleb:

  • Piaszczysta – rozcierana w palcach zarówno sucha, jak i mokra rozlatuje się. Nie brudzi.
  • Piaszczysto-gliniasta – jest sucha i ciężka do zgniecenia, lecz w końcu się rozsypuje na grudki. Mokra staje się plastyczna i brudzi ręce. Wałki z niej uformowane łatwo się rwą w czasie zginania.
  • Gliniasta – ta sucha jest twarda i wytrzyma­ła, mokra zaś brudzi dłonie I jest podobna do plasteliny. Wałeczki z niej uformowane można giąć.

Wszystko zależy od roślin, które uprawiamy. Dla większości najlepszą glebą będzie taka, która zawiera dużą ilość próchnicy. Jak to poznać? Po ściśnięciu utworzy twardą grudkę, jednak pod palcami rozkruszy się ponownie – to dzięki zawartości związków organicznych, które odpowiadają za rozluźnienie struktury gleby. Dzięki temu rośliny oprócz dużych zasobów pokarmu mogą się łatwo ukorze­nić. Ziemia chłonie wtedy wodę i nie wysycha zbyt szybko, Jeśli gleba w naszym ogrodzie nie spełnia wymagań, nie pozostaje nam nic Innego, jak ją zasilić. Możemy zrobić to za po­mocą nawozów naturalnych jak obornik czy kompost.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *