Przeglądaj

Media społecznościowe

Uprawa jagody kamczackiej w ogrodzie

Uprawa jagody kamczackiej

Jagoda kamczacka to najwcześniej owocujący krzew (ok 2,5 tyg przed truskawkami). Owocuje smacznymi i atrakcyjnymi niebieskimi jagodami.

Oferuje niezwykle bogaty zestaw odmian z owocami o różnym kształcie i nutach smakowych.

Oto kilka porad jak uprawiać jagodę kamczacką w przydomowym ogrodzie.

Spis treści:


Najważniejsze informacje dotyczące uprawy jagody kamczackiej

  • Krzew nie jest wymagający pod względem pielęgnacji. Jagodę kamczacką możemy posadzić w przydomowym ogrodzie, na działce lub na większą skalę – na plantacji
  • Zrywaj tylko w pełni dojrzałe owoce – ciemnofioletowe lub wręcz czarne jagody. Daj im się wybarwić i nabrać słodkiego smaku; niech wiszą ok 2 tyg od momentu uzyskaniu koloru – dopiero wtedy je zerwij. Owoce zerwane zbyt wcześnie będą kwaśne.
  • Niektóre odmiany mają tendencję do osypywania się owoców – zbieraj jagody spod krzewu i zjedz po uprzednim umyciu.
  • Krzewy możemy sadzić wiosną lub jesienią, a przypadku krzewów w donicy również latem.
  • Aby otrzymać duże owoce i obfite plony posadź jagodę kamczacką w miejscu słonecznym lub tylko nieznacznie zacienionym
  • W pierwszych kilku latach uprawy nie musisz ciąć krzewów – wykonuj tylko delikatne zabiegi pielęgnacyjne takie jak usuwanie martwych pędów lub pędów rosnących horyzontalnie
  • Jagoda kamczacka jest krzewem samopylnym, ale aby owoce były duże a zbiór obfity posadź 3-4 różne odmiany – dzięki temu dojdzie do zapylenia pyłkami różnych odmian. Jednocześnie wydłużysz czas zbioru owoców.
  • Porównanie odmian jagody kamczackiej wraz z zalecanymi zapylaczami

Gdzie kupić sprawdzone, zgodne odmianowo sadzonki jagody kamczackiej?


Kiedy sadzić kamczacką?

  • Krzewy w donicach możesz sadzić przez większą część roku – od wczesnej wiosny, aż do przymrozków.
  • Jagodę kamczacką możesz posadzić zarówno wiosną, jak i jesienią. W przypadku braku możliwości regularnego podlewania, lepszym terminem będzie jesień z niższymi temperaturami i obfitymi opadami deszczu (np na plantacje z ograniczonym dostępem do wody).
  • Jeśli sadzisz jagodę kamczacką w przydomowym ogrodzie, termin wiosenny będzie równie dobry, jak jesienny.

Stanowisko – jak i gdzie sadzić jagodę kamczacką?

Jedną z zalet jagody kamczackiej jest to, że może rosnąć praktycznie w każdej glebie.

Najlepsze warunki do uprawy to mieszanka składająca się w 70% z rodzimej (zwykłej) gleby i 30% ziemi ogrodniczej. Ziemia powinna być luźna, dobrze nawożona humusem ponieważ system korzeniowy rozprzestrzenia się blisko powierzchni.

Idealne pH to 6,5, ale rośliny mogą rosnąć w szerokim zakresie, od 5 do 8.

  • Wybierz miejsce osłonięte od wiatru.
  • Stanowisko słoneczne – im więcej słońca tym większe i słodsze owoce.
  • Unikaj bardzo mokrych lub suchych miejsc.
  • Zapewnij wystarczająco dużo miejsca na wysokość i rozprzestrzenianie się rośliny. Poszczególne krzewy jagody kamczackiej sadź co najmniej w odległości 1,5-2 m od siebie, aby łatwo było później zbierać owoce i przycinać pędy. Dojrzałe krzewy mogą osiągnać do 2 metrów średnicy.
  • W przypadku sadzenia jagody kamczackiej na plantacji, odstępy między poszczególnymi rzędami powinny wynosić minimum 4 metry. Rzędy powinny biec z południa na północ.
  • Jagodę kamczacką sadzimy na głębokość ok 30 cm.
  • Późny mróz może uszkodzić wczesne kwiaty. Aby temu zapobiec możemy okryć krzewy.

Ściółkowanie

Ściółka wokół jagody kamczackiej znacznie zwiększy wzrost i plon. Nie tylko poprawi strukturę gleby, ale także pomaga w pobieraniu składników odżywczych przez system korzeniowy krzewów.

Ściółkowanie zapewnia jednolitą wilgotność gleby, obniża temperaturę gleby i kontroluje chwasty. W przypadku młodych, świeżo posadzonych krzewów nie spiesz się ze ściółkowaniem – daj czas na rozwój systemu korzeniowego, który jest płytki i ściółkowanie mogłoby go uszkodzić.

Polecamy stosowanie ściółki liściastej. Ściółkuj przed nadejściem zimy. Wiosną możesz usunąć część ściółki dzięki czemu korzenie nie będą się przegrzewać.

Podczas ściółkowania zachowaj 5 cm przestrzeń poniżej podstawy krzewu , ponieważ system korzeniowy tych krzewów znajduje się blisko powierzchni. Mniejsze rośliny ściółkuj lekko wokół łodyg.

Ściółkuj na głębokość 10 cm i w promieniu 60-90 cm wokół krzewów. Ściółkowanie najlepiej wykonać przed nadejściem zimy. Jeśli twoja gleba jest gliniasta, możesz dodać więcej ściółki.


Przycinanie

Dobrze rozwinięta, zdrowa korona krzewu warunkuje dobre owocowanie. Przycinanie daje impuls do produkcji dużych, wysokiej jakości owoców i sprzyja wcześniejszemu kwitnieniu.

Owoce są wytwarzane głównie na zeszłorocznych pędach. Przy przycinaniu kształtuj krzew, usuwając martwe i chore pędy. Przycinanie nowych krzewów – tylko zabiegi pielęgnacyjne.

Po piątym roku przycinaj krzewy corocznie. Krzewy jagody kamczackiej należy przycinać pod koniec zimy, gdy są uśpione, i przed rozwinięciem pąków. Właściwe przycinanie (całych gałęzi) powinno być przeprowadzane w celu utrzymania odpowiedniej liczby głównych pędów, zapobiegania zbytniemu zacienieniu wewnątrz krzewu (tylko stare, nieproduktywne gałęzie!) i stymulowania wzrostu nowych pędów.

Unikaj nadmiernego cięcia, ponieważ znacznie zmniejsza plon na dany rok. Utrzymuj krzew dość otwarty, wycinając słabe, stare pędy. Zachowaj cztery do sześciu starszych pędów i jeden do dwóch silnych, nowych pędów. Nowe pędy ostatecznie zastąpią starsze.

Staraj się zachować równowagę między owocowaniem, wytwarzaniem przez krzew nowych pędów.

Unikaj ścinania wierzchołków pędów, ponieważ mają one maksymalną liczbę pąków kwiatowych, dają główny plon, więc ścinaj tylko jeśli są uszkodzone (złamane).


Podlewanie / Nawadnianie

Młode krzewy jagody kamczackiej wymagają częstego podlewania, ponieważ systemy korzeniowe są płytkie, zwykle mniej niż 50 cm głębokości.

Nie należy dopuszczać do nadmiernego wysychania. Zaczerwienione liście, więdnące, brązowiejące brzegi liści, cienkie, słabe pędy, wczesne opadanie liści i zmniejszenie zestawu owoców często są objawami niewystarczającej wilgotności. Podlewaj krzewy jagody kamczackiej wystarczająco często, aby gleba była wilgotna, ale nie przemoczona.

Krzewy jagód miodowych potrzebują co najmniej 2,5-5 cm wody tygodniowo.

We wrześniu ogranicz podlewanie, chyba że gleba jest bardzo sucha.

Krzewy jagody kamczackiej mogą być skutecznie nawadniane zarówno systemami nawadniania zraszającego, jak i kroplowego. Systemy kroplowe dostarczają wodę pod niskim ciśnieniem. W tej metodzie woda jest stosowana tylko w obszarze korzeniowym. Ponieważ tylko obszar rzędu jest zwilżony, liście pozostają suche podczas nawadniania, a rozwój chwastów między rzędami jest zmniejszony.

Ściółkowanie pomoże zmniejszyć częstotliwość podlewania. Krzewy jagody kamczackiej są znane z tolerancji na upał i suszę, a nawet na nadmierne podlewanie, ale należy uważać na młode lub nowo posadzone krzewy.


Nawożenie

Aby zapewnić optymalny poziom i równowagę składników odżywczych dla wzrostu krzewów jagody kamczackiej zalecane jest stosowanie nawozów.

Słaby wzrost, umiarkowane owocowanie lub przebarwienia liści często wskazują na brak nawozu. Stosowanie nawozów powinno opierać się na analizie gleby.

Rozprowadzaj nawóz równomiernie w strefie korzeniowej i unikaj koncentrowania nawozu w pobliżu korony rośliny.

W sezonie wegetacyjnym stosuj 3 nawożenia:

  • pierwszy – wczesną wiosnę azotanem amonu 30g na 60 cm kwadratowych;
  • drugi – powinien być w maju z nawozem 10-10-10,
  • trzeci – jesienią (październik) można dodać obornik raz na dwa do trzech lat.

W zależności od rodzaju gleby będziesz musiał wybrać własny plan nawożenia swoich krzewów.


Zapylanie

Krzewy jagody kamczackiej są skuteczenie zapylane przez owady. W wielu przypadkach dzikie pszczoły będą wystarczające aby zapylać kwiaty. Trzmiele są bardziej skutecznymi zapylaczami niż pszczoły miodne.

Jagoda kamczacka wymaga zapylenia krzyżowego, ponieważ męskie i żeńskie organy rozrodcze rozwijają się w różnych czasach, więc potrzebujesz co najmniej 3-4 różnych odmian aby krzewy obficie plonowały i miały duże owoce.

Więcej o strategii zapylania i doborze odmian dowiesz się z tego artykułu.


Przygotowanie do zimy

Jagody kamczackie są odporne do -30°C i nie wymagają ochrony zimowej, ale upewnij się, że są osłonięte i chronione przed najgorszymi późnowiosennymi mrozami, aby ochronić ich kwiaty i zbiory.


Zbiór owoców

  • Jagoda kamczacka znana jest z wczesnego owocowania – co najmniej dwa tygodnie przed truskawkami.
  • Krzewy owocują przez okres dwóch do trzech tygodni, w zależności od odmiany.
  • Jagody powinny być gotowe do zbioru pomiędzy późną wiosną, a wczesnym latem.
  • Zbieraj je, gdy nabiorą niebiesko-czarnego koloru, pokrytego białawym proszkiem zwanym nalotem.
  • Sprawdź, czy miąższ wewnątrz jagody jest purpurowo-czerwony przed zbiorami. Niedojrzałe owoce mogą być bardzo kwaśne.
  • Krzewy jagody kamczackiej mogą produkować owoce przez trzydzieści lub więcej lat!
  • Już roczne krzewy wydają pierwsze owoce.

Letnie lub jesienne przebarwienia liści


Pielęgnacja starszych krzewów

  • W porównaniu z innym gatunkami, np borówką amerykańską, jagoda kamczacka jest łatwa w pielęgnacji, szczególnie jeśli zadbamy o ściółkowanie i przycinanie.
  • Z czasem większość krzewów owocowych zaczyna slabiej owocować. Obserwuj zdrowie i wigor nowych pędów, a gdy zaczną słabnąć, pomyśl o posadzeniu nowych roślin zastępczych.
  • Przycinaj dojrzałe rośliny raz w roku po zbiorze, na początku do połowy lata.
  • Usuwaj słabe i uszkodzone pędy.

Najczęstsze problemy w uprawie kamczackiej

  • Jagody kamczackie są generalnie odporne na choroby, jednak mogą być podatne na mączniaka prawdziwego podczas suszy. Ściółkuj wokół krzewu kompostem ogrodowym – ogranicza rozwój chwastów i utrzymuje wilgoć.
  • Sprawdzaj młode pędy na wiosnę, ponieważ mogą być podatne na atak mszyc; małe grupy mszyc można łatwo usunąć ręcznie.

Autor artykułu: Bartosz Spychalski – właściciel szkółki Akademia Roślin

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *